Важно за паркета

По своето естество има няколко вида паркет:  естествен (масивен), многослоен и ламиниран паркет (ламинат). Изброените видиве паркет варират по вид дървесина, цвят, шарка и качество на изработка.

- Естественият (масивен) паркет е изработен от масивна дървесина, което позволява многократно циклене. Предимствата при избор на масивен паркет са - естествен продукт, направен от дърво; отличен топлоизолатор; лесно почистване и възможност за многократно циклене; предлага се в разнообразие от цветове и видове дърво.

- Многослойният паркет се състои от слой масивна дървесина, прикрепен към дървена подложка, което също позволява многократно циклене - до 3, 4 обработки. Предимствата при избор са - най-горният слой определя вида на многослойния паркет и може да бъде изработен от дъб, бук, орех, ясен, череша и др.; този вид паркет е лакиран и готов за поставяне, като с това се избягва цикленето и лакирането в помещението; запазва качеството си на 100%; позволява няколко обработки с абразиви и последващи лакирания.

- Ламинираният паркет (ламинат) е изработен от защитен повърхностен слой имитация на дърво, прикрепен към дървена подложка (HDF - високо пресовани дървени частици). Той не се цикли, но може бързо и лесно да бъде подменен. Предимства - по-ниска цена, спрямо масивните паркети; покритие с висока износоустойчивост; лесно се поддържа;  голямо разнообразие от декори и вид дървесина.

Монтирането на дървените подове се извършва по различни техники, така че да се образуват уникални фигури. Съществуват различни начини на подредба, изцяло зависещи от желанието на клиента.

Животът на един паркет зависи както от качеството на дървесината, така и от професионалния монтаж и правилната му поддръжка. При циклене на паркет е задължително използването на професионални машини, специално създадени за тази цел.