Екзотичен паркет

Дървесините и паркетите, произведени от дървен материал, които не виреят по нашите географски ширини условно наричаме екзотични. Екзотичният паркет в повечето случаи представлява многослоен паркет, като най-горният слой е от избраната екзотична дървесина. Рядко екзотичния паркет бива произведен от изцяло масивна екзотична дървесина.

Екзотичният паркет се отличава с много добри параметри на издръжливост, висока устойчивост на износване, здравина, способност да не гният и други. Подходящи са за декинг настилки, производство на мебели и елементи от екстериора на помещения, в които има по-голяма влага, градински мебели и други.

Предимства на екзотичния паркет: дълголетие - позволява многократно циклене на дървото и нанасяне на ново лаково покритие; напълно естествен, екологичен и здравословен продукт, който няма способност да се наелектризирва; може да бъде лепен към основата на помещението; подходящ както за класически, така и за модерни интериорни и екстериорни помещения, луксозни детайли и части от фигурални паркети.

Видове екзотичен паркет: Мербо, Кумару, Бамбук, Тик, Кемпас, Ике, Сукупира, Бразилски кестен, Родезийски тик, Африкански падаук, Махагон, Ебонит, Бразилска череша , Ироко и др.

Родината на дървото Сукупира е Южна Америка и в частност Бразилия, Венецуела, Колумбия. По света от него са известни около 10 вида. Материалът Сукупира се използва масово в строителството, заради здравината, устойчивостта и лекотата при обработка. Някои от качествата му се дължат на мазната естествена субстанция, заложена в дървесината му, която го прави изключително устойчив срещу паразити и дървесни гъби. Цветовете на това екзотично дърво преливат в червеникаво-кафяви тонове, осеяни със светлина или жълтеникави тесни ивици. Това прави текстурата му лесна за разпознаване.

Екзотичният паркет е практичен и подходящ за всяка ситуация и за всяко помещение.